Egy innovatív laboreszköz a microplate-et alkalmazó kísérletek tervezéséhez, hibamentes lebonyolításához és dokumentálásához

A WellLight egy olyan szoftvertámogatott kézi laboreszköz, mely LED-es fényjelzésekkel megkönnyíti a microplate-et alkalmazó eljárások manuális elvégzését, megelõzi a pipettázásból eredõ hibákat, valamint segíti a mérések tervezését, dokumentációját.

A szabadalmaztatás alatt álló találmány a microplate-en végzett laboratóriumi munkát támogatja a kísérlet tervezésétõl a kivitelezésig (TPS stratégia). A számítógépes vezérlésű, színes LED fényforrások a 96 cellás ELISA, PCR, mikrogyöngy assay, stb. lemezek (plate-ek) reagensekkel való feltöltését, pipettázását segíti azáltal, hogy a LED fényforrások vezérelt ki-be kapcsolásával jelzi a plate-en a pipettázandó reagensek helyét (aktuális cellákat). Ez a saját fejlesztésû, egyszerű eszköz és szoftver jelentősen redukálja a leggyakoribb, téves pipettázással elkövetett hibákat, hatékonyabbá teszi a plate-ekkel történő munkavégzést. Az eszköz szoftveres kísérlettervezést tesz lehetővé, amelyben a plate-en alkalmazandó pipettázási műveletek, a mosások, a lépések időzítése tervezhető meg (szekvencia, pozíciók, reagensek szerint), majd a bemérés során, az eszközön megfelelõ színű és pozíciójú LED fényforrás(ok) világítása jelzi az aktuális munkafázist.

A WellLight készülék egy biológiai laboratóriumokban használatos segédeszköz. Jelzi az operátor számára, hogy a pipettázási folyamat során, melyik mikrotiter cellába kell adagolni a vizsgálati anyagot.

Egy 12 X 8-as elrendezésű kétszínû LED mátrix világítja meg alulról a 96 cellás mikrotiter lemezt. Mindig a soron következő cella vagy cellák alatt világít a LED piros, zöld vagy sárga színnel.

A készülék USB porton keresztül egy számítógéphez csatlakozik, amelyen a vezérlő program fut. Ez a program határozza meg, hogy milyen sorrendben kell a LED-eknek jelezniük, továbbá biztosítja a mérés során a jegyzőkönyv rögzítését.

A készülék két oldalán található egy-egy érintő szenzor („nyomógomb”), amivel az operátor tudja jelezni, hogy elvégezte az adott lépést. A szenzorokról az információ szintén az USB porton keresztül jut el a számítógépbe.

A készülékben helyet kapott egy kisméretű hangszóró is, amelyet szintén programból lehet vezérelni, és akusztikus visszajelzést adhatunk az operátor számára (pl. időzítés).

Az áramkör zárt fémdobozban található. A doboz teteje a LED mátrix és a két érintő szenzor fölött ki van vágva. A kivágott nyílást átlátszó műanyag lap zárja le. A doboz fröccsenő víz ellen védett.

A WellLight előnyei:

  • Egyszerűsíti a kísérletek tervezését, végrehajtását protokollok alkalmazásával
  • Rögzíthető részletes eljárási dokumentáció, mely beilleszthetõ a minőségirányítási rendszerbe
  • Támogatja a piacon elérhető 96 cellás microplate-eket (áttetsző aljzat szükséges)
  • A legtöbb laboratórium számára megfizethető megoldás
  • USB porton keresztül csatlakoztatható számítógéphez
  • Kompakt, könnyű, hordozható
  • A készülék ellenáll a legtöbb laboratóriumi behatásnak
  • Nem igényel karbantartást
  • Rögzíti és tárolja az elvégzett lépéseket, kísérleteket

 

Az első lépések:

Hogyan készítsünk saját protokollt:

 

Comments are closed.